31.12.2014

"Vanhoja tekeleitä"

Viimeisiä viedään tätä vuotta, joten ajattelinkin tähän esitellä vanhoja tekeleitä. Tai no eivät nuo niin kovin vanhoja tekeleitä ole, kun vuoden päivät olen harrastanut "vakavammin" ompelua. Pahoittelut, mutta postaus on pitkä

Ensimmäiset ompelukset oli silloin tulevalle vauvalle, nykyiselle pikku-E:lle. Tein housut ja vaipanvaihtoalustan. Miina & Manu-joustofrotee on Metsolasta, Sammakko prinssi-pul Royal kestosta samoin resori, tosin resori taisi olla Myllymuksujen. Housujen kaava on Ottobre:sta (3/2013), alustan kaava ihan oma, eli ei siihen mitään kaavaa ole ;) Housuja jouduin myöhemmin vähän korjailemaan, kun vyötäröresori oli sen verran iso, ettei nuo 62-kokoiset housut pysyneet meidän poikaparalla ylhäällä sitten millään. Laiskana en jaksanut purkaa edes saumurisaumaa, vaan leikkasin sen vaan auki, sitten fiksuna vielä ompelin sen uuden lyhennetyn vyötärön kiinni väärältä puolelta ja saumurisauma olikin hienosto ulkopuolella. Taas sakset käteen ja uusi yritys. Tämän jälkeen oli muuten passelimman kokoiset housut muutenkin.


Tässä ensimmäinen mekko, jonka tein tytölle vajaa vuosi sitten. Kaava on piirretty jostain vanhasta mekosta ja kankaana on Metsolan maatuska-joustofrotee

Samalla kaavalla, vähän pidennettynä, on tehty mekko myös Metsolan keltaisesta auto-jostofroteesta, en vaan löytänyt siitä juuri nyt kuvaa, lisäilen sen sitten myöhemmin. Koko kummassakin on siis noin 104.

Ostin tämän Käpysen Kesämies Kekkos-kankaan fb:n kangashamstereista ja pyörittelin todella kauan kaavaa tähän. Ehdottomasti halusin tehdä t-paidan tytölle, mutta kaava oli hukasa. Lopulta päädyin Ottobren Bias Stripes-kaavaan koossa 104 (3/2014), ei ihan täydellinen, mutta näyttää t-paidalta ja tässä on ekaa kertaa tehdyt resorikanttauksetkin. Keltainen resori on Eurokankaasta.


Kekkis-kankaasta innostuneena selailin Käpysen sivuja ajatuksena tehdä A:lle 3-vuotissyntymäpäiville mekko. Tyttö sai itse valita kankaan sivuilta ja totta kai valitsi pinkkiä. Kaavaakin pohdittiin yhdessä A:n kanssa lopulta päädyttiin Mekkotehtaan Orelmaan. Sen verran muokkasin kaavaa, että laitoin pääntiehen ja hihoihin kuminauhakujan ja kuminauhan. Kokona 98/104

Tykkäsin tästä kaavasta todella paljon, ja myös A tykkäsi. Mekko on helppo pukea päälle, kun ei ole väliä kummin päin pukee päälle. Samalla kaavalla siis toinenkin mekko, tätä tosin on muokattu aavistuksen. Helmaa on pidennetty ja lisäsin hihat. Kangas on ostettu Metsolasta (moustach-jf) ja tumman ruskea resori taitaa olla EK:sta. Ajatuksena olisi vielä laittaa tähän mekkoon myös taskut, mutta se on vielä ajatuksen tasolla. Tämä mekko on yks suosikkemekoista tällä hetkellä. Tässä kokona myös tuo 98/104

Ilmoittaudun syksyllä Raision työväenopiston ompelukurssille, kurssia pitää Riinun käsin-blogin kirjoittaja, pitkään miettisin, mitä ihmettä tekisin tuolla kurssilla. Ensin piti pohtia kummalle lapselle ja sen jälkeen vielä mitä. Lopulta päädyin tekemään pikku-E:lle, kun A:lle oli tehty enemmän viime aikoina. Kankaaksi valikoitu tämä Käpyseltä loppukesästä tilattu harmaa Herrasmiehet-joustocollege, pitkään pyörittelin myös mitä kankaasta tekisin. Lopulta kurssin vetäjä ehdotti jumpsuittia ja päädyinkin siihen. Kaavana on Ottobren Indian Elphant (1/2014), koko 80, johon vaihdoin nappien tilalle vetoketjun ja lisäsin kaulukset. Resorit on tilatty Käpyseltä myös. Pikku-E:n päässä itsetehty tonttulakki, sydänjoustocollege Majapuulta.

Kurssia oli vielä pari kertaa jäljellä, kun olin pikku-E:n haalarin saanut valmiiksi päätin tehdä jotain vielä tytöllekin. Pidin syksyllä Nosh-kutsut ja tilaisin silloin keltaista Click!-kangasta. Kaavaksi valikoitui Ottobren (4/2014) China Girl koossa 110. Ihan ongelmitta ei tämäkään ompelus mennyt, kun Norpan äidiltä lainaan saatu saumuri ei oikein tykännyt tehdä yhteistyötä. Lopulta löysin Youtubesta ohjevideon ja langoitin sen avulla vielä kerran saumurin ja kas kummaa, johan alkoi hommakin luistaa. Paidan hihasaumat paistoi ulkopuolelle, kun kangasta venytti aavistuksen, joten oli pakko vetäistä hiha- ja sivusaumat uudemman kerran vielä. Tajusin myöhemmin, että pikku-E:n haalarissa on sama ongelma, mutta yllättävän hyvin se on kestänyt käytössä.


Välillä piti tehdä vähän vaippojakin. Grafitti-pul tilattu Tirsokkaalta ja pinkki bambujoustofrotee Myllymuksuilta, kaava on sovellettu NettiJadena, sisälle surautin vielä Myllymuksujen valmiista bambuhamppupuuvillaimusta taittoimun. Imun päälle saumuroisin Sokerihiiri-joustofroteesta kuosikankaan.


Herrasmehet-joustocollegea oli vielä jäljellä ja olin menossa katsomaan ystävän vauvaa. Piti siis tehdä vauvalahja. Pienelle miehelle valikoitui siis Ottobren (4/2014) vauvan housut koossa 62. Resori tilattu Myllymuksuilta. Joko tää kaava vaan oli isoa tai sit meillä on tosi kirppu lapsi. Kokeilin näitä housuja meinaan pikku-E:lle ja ne oli passelit niin pituudesta kuin leveydestäkin. Ja tuo mini käyttää kyllä normisti sentään 74-kokosia vaatteita.

 Tilasin Majapuulta joku aika sitten kasan kankaita. Käytiin A:n kanssa hakemassa niitä Majapuulta ja hups keikkaa mukaan tarttui tämä aivan ihana kamomillahepat-joustofrotee. Ajatuksena oli kyllä tehdä A:lle jotain tästä, mutta pituus riitti juuri sopivasti, joten teinkin tästä itselleni mekon jouluksi. Kaavana Ottobre (5/2012) Timeless and cozy koossa 38. Muuten hyvä koko, hihat aavistuksen tiukat, mutta onneks kangas antaa myöden parin käyttökerran jälkeen mukavasti. Resori myös Majapuulta.



Koska tää kangas oli alkujaan ostettu A:lle niin oli pakko hakea kangasta lisää. Tyttö, kun huomasi, ettei hän saanutkaan itselleen mitään niin, siitähän vasta huuto syntyi. No ei auttanut äidin tehdä muuta kuin käydä hakemassa uusi satsi Majapuulta ja tehdä tytölle oma mekko. Tässä kaavana Mekkotehtan Riine. Ensin meinasin tehdä 98/104-kokoisena mekon ja pituuden 110/116 kaavasta, mutta ajattelin kuitenkin, tehdä kokonaan isomman. No ei olisi pitänyt, sillä mekko on aivan liian iso ja kavensinkin sitä jonkin verran, että se edes pysyisi päällä. Hihat on oma sovellus mekon kaavan hihoista, kun A halusi ehdottomasti hihat, jotka ei ole pitkät, mutta ei lyhyetkään.



Pari päivää ennen jouluaattoa, tajutiin, että yksi lahja on hankkimatta, nimittäin A:n kummien tytölle ei ole yhtään mitään. Osasin aavistella, että sieltä kuitenkin tulee meidän molemmille lapsille jotain, joten ei auttanut muu kuin kaivaa kankaat ja kaavat lattialle. Tätä kangasta oli marinoitu varmaan vuoden verran kaapissa, kun en ollut keksinyt mitä siitä tekisin. Alkujaan olin ajatellut, että teen tästä yövaippoja A:lle, mutta likka oppikin kuivaksi ennen kuin kerkesin tekemään mitään vaippaa. Kangas on siis Metsolan pinkkiä helistin joustofroteeta. Kaavana Mekkotehtaan Orelma 98/104, hieman lyhyt malli mekoksi, joten tunikana parempi. Olisin pidentänyt kyllä kaavaa, mutta kangasta ei ollut kuin 50 cm pätkä. Laitoin myös taskut mekkoon, resori EK:sta


Lisäksi tein tästä kankaan lopusta rusetti pinnin ja tiskirätin. Rusettipinnejä tein joululahjaksi myös A:n ja pikku-E;n serkkutytöille, pinnit Inspiraatiosta ja kankaat erilaisia jämiä tilkkulaatikosta. Myös joululahja-tiskirättien kankaat on jämäkankaita tilkkulaatikosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti