22.9.2015

Laneilua lainasaumurilla

Järjestettiin taas paikallisen ompeluryhmän kanssa ompelulanit viime viikonloppuna. Mulla on ongelmana, että oma saumuri on ollut edelleen huollossa, joten lanit uhkasivat jäädä pelkästään kankaiden leikkuuksi ja kaavojen piirroksi. Soittelin sitten perjantaina, että mitäs sille saumurille kuuluu, kun oli jo viisi viikkoa ollut matkassa, niin oli kuulemma juuri työn alla, mutta pahalta vaikutti ettei saada korjatuksi. Siinä on virtakytkimessä vikaa. Kävin vielä iltapäivällä juttelemassa ko. liikkeessä ja sanoi ettei pysty valitettavasti korjaamaan saumuria ja koska kone on sen verran vanha, niin ei myöskään varaosia saa enää. Lähdin saumurihuollosta käymään veljeni luona, josta sitten lainasin myös kälyn saumurin mukaan viikonlopun ompeluihin.

Meidän Pikku-E:n vaatekaapissa on se ongelma, että suurin osa sopivista yläosista on bodeja (joita tuo isompi on käyttänyt noin vuoden ikäisenä ja tämä nuorempi täyttää siis kaksi vuotta marraskuussa), muutamia paitoja kyllä meillä oli, mutta eipä tuo parilla paidalla pärjää ihan vielä ainakaan. Enkä viitisinyt lähteä myöskään pätkimään bodeja paidoiksi, koska niille bodeillekin on vielä käyttöä mahdollisesti. Kävin viime viikon alkupuolella hakemassa kirjastosta muutaman Ottobren, tosin lehdet olin lainannut vauvan jumpsuit-kaavaa varten, mutta löytyipä samasta lehdestä myös kivannäköinen pitkähihainen trikoopaidan ohjekin.

Lehti on siis Ottobren lastennumero 6/2012 ja kaavana Raide. Tajusin sitten kaavoja piirtäessä, etten ollut muistanut/tajunnut ottaa mitään mittoja lapsista ja se sopivan kokoinen paitakin jäi tietenkin kotiin. Pienin koko tässä kaavassa on 92, joten ei auttanut kuin piirtää se. Lapset oli isänsä kanssa mummilassa, joten nopeasti soitto anopille, joka kiltisti sitten mittasi Pikku-E:n. Jonkin verran tuo koko on vielä liian iso meille, mutta onneks ei häiritsevän iso kuitenkaan. 

Pikku-E:lle leikkasin tuon saman paidan siis kolmesta kankaasta. Tämä karhu-kangas on ostettu viime keväänä käsityömessuilta Turusta. Kangas on Indie-factorin osastolta, alkujaan tästä piti tehdä kesäksi kesähaalari, kokonaan ei kankaan korkeus riittänyt ja sitten en vaan saanut aikaiseksi tehdä kahdesta osasta sitä. Mutta tähän trikoopaitaan tämä kangas on mielestäni oikein loistava, sopivan väristä resoria ei omista varastoista löytynyt, mutta laneilla onneks voi lainata muiltakin. Kokonaista pätkää ei tähänkään riittänyt, mutta tein pääntien sitten kahdesta osasta.


Punainen Racoon-trikoo on ostettu Selialta, tätäkin on marinoitu jo hetken aikaa kaapissa, odottaen inspiraatiota. Sen verran tiesin, että pojalle tästä haluan jotain tehdä. Nyt sitten tähän paita-projektiin päätin käyttää sitä. Harmaa meleerattu resori on tähänkin saatu ompelukaverilta.


Mustavalkoinen-raita on Majapuulta, mielestäni kiva, kun tämä raita ei ollut ihan kapeaa vaan aavistuksen leveämpää. Kiva juuri pienen lapsen vaatteisiin. Toki vaate kaipasi jotain piristystä kuitenkin, joten hyötykäytin edellä esitellyn paidan paloja ja aplikoisin (ekaa kertaa!) yhden syötävän suloisen pesukarhun kiinni tähän paitaan. Punainen resori on myös Majapuulta. Tämä on mun mielestä vaan niin syötävän suloinen. Täytyy lisäillä vielä sovituskuvaakin, kunhan saan tuosta vauhtihirmusta otettu jonkun kuvan paita päällä. 


Vaikka tuolle pienemmälle lapselle olikin pääasiassa tarve tehdä vaatetta (ja lisääkin vielä pitäisi tehdä), niin "pakkohan" tuolle isommallekin oli jotain vaatetta tehdä. Olin jo piirrellyt Busy Forest-kaavan aikaisemmin Ottobrestä (4/2015), mutta kaava odotteli sopivaa kangasta ja Majapuulle tuli Paapiin Sammalpolkua uusissa väreissä, niin tiesin tekeväni tästä lilasta Sammalpolusta tuon mekon. Kankaan kuosi on nykyään vaan paljon isompi, joten sienien saaminen etu- ja takakappaleelle oli vähän hankalampaa ja siksi hihat on tehty tästä kapeasta raidallisesta kankaasta (joka on Selialta muistaakseni tilattu). Aavistuksen iso tämä kaava oli ainakin trikoolla tehtynä, joustocollegesta tehtynä olisi saattanut olla parempi semmoisenaan. Kavensin aavistuksen kaavaa, kun ompelin sivusaumat, mutta jonkin verran löysä tämä edelleen on. Pari kokoa pienempi leveys (eli toisin sanoen A:n oikean pituuden mukaan otettu kaavaleveys) olisi saattanut ollakin oikein loistava leveydestä. Mutta hyvä tämä mekko tämmöisenäänkin on. Ja A ainakin tykkää tästä, eikös se ole pääasia?


Tässä vielä koko värisuora <3

Ostin Majapuulta jo kesän avoimista keltaista camee-trikoota. Ajatuksena tästä mekosta oli kyllä tehdä maximekko, mutta se hautautui tässä kesän aikana jo. Viimeisin ajatus oli tehdä mekko, jonka voisi laittaa sitten aikanaan ristiäisiin. Ostin myös Pikkupiltistä myytävän Ruskamekon odotus- ja imetysversion eli Ruskamekko Maman. Kaavat piirtelin jo tuossa loppukesästä ja kangas ja kaavatkin olivat mukana laneilla, jotta saisin edes leikattua valmiiksi tämän mekon. Aika loppui siellä kesken ja kangas jäi odottamaan myöhempää leikkuuinspiraatiota. Sain innostuksen tuossa pari päivää sitten , kun pikku-E nukkui kerrankin vähän pidempiä päiväunia. Tiesin ettei kangas riitä pitkiin hihoihin, en toisaalta myöskään halua käyttää pitkähihaista vaatetta välttämättä ristiäisissä. Kaavan oli tosiaan jo piirretty, joten tein vain yläosasta holkkihihallisen version, jonka voin laittaa sitten normikaavan yläosan päälle leikkuu vaiheessa. 
Koska oma saumurini on edelleen rikki, niin ajelen kälyn lainasaumurilla. Ajattelin ommella mekon valmiiksi mahdollisimman pian, jotta saan palautettua koneen. Mielestäni mekosta tuli oikein kiva ja mikäli mieli ei muuten muutu tässä matkan varrella, niin aivan varmasti laitan tämän ristiäisiin. Camee-trikoo siis Majapuulta, kaava PikkuPiltistä. Pääntiellä on alavara, koska en halunnut resoreita laittaa tähän mekkoon. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti