3.1.2015

Project SaVaWay ja paita Norppa Herralle

 Aloin piirtelemään uuden vuoden aattona kaavoja, kun mies oli vielä töissä ja lapsetkin nukkuivat jo. Ajatuksena oli ollut jo pidemmän aikaan tehdä miehenlle jotain ja sitä varten oli jo kangastakin hankittuna. Myös tytölle oli tarkoitus tehdä valmiiksi jo seuraavan koon vaatetta ja ostin muutaman pienemmän palan kankaita, joista riittää juuri paidan etumukseen tai vastaavaan. Itsellekin oli suunnitteilla yksi mekko, mutta en vaan ollut saanut piirtämisrauhaa missään vaiheessa. A:lle piirsin kaavat viime vuoden viimeisestä Ottobrestä. Three buttons ja Reindeer Herder mallit on kyseessä ja piirtelin kaavan koossa 110, täytyy vielä katsoa tuota pituutta ennen kankaiden leikkuuta, kun vaikutti lyhyehköltä. Norppa Herralle piirsin kaavat Joka Tyypin Kaavakirja 2:sta, miesten t-paita pitkillä hihoilla. Alkujaan piti tehdä ohut huppari, mutta mies toivoi mielummin pitkähihaista t-paitaa, joten tämä toive toteutettiin. Itselleni piirin naisten Ottobrestä (5/2013) Monday basic, Friday Evening paidan ja mekon kaavat koossa 38. Pikku-E:lle ei nyt tullut piirrettyä mitään, kun noidenkin leikkaaminen jäi tekemättä, kun kello alko olemaan sen verran paljon.

Leikkaisin sitten seuraavan päivänä, kun mies oli ulkona pulkkailemassa omien lasten ja kummipoikamme kanssa. Pääsin myös itse kankaan kimppuun, kun Norppa Herra lähti viemään kummipoikaamme takaisin kotiinsa ja lykkäsin lapset mukaan. Olohuoneesta matto pois ja kangas tilalle. Kangas on Majapuun tummansinistä Computer-luomujoustocollegea. Ihanan pehmeää kangasta. Kankaat sain leikattua ja olkasaumat yhdistettyä kankaista. Sovitettaessa miehen päälle siinä vaiheessa huomattiin, että olkapäät roikkuvat aika alhaalla, joten jotain piti tehdä kankaille. Pienten apujen jälkeen uskalsin lyhentää olan pituutta ja saatiin paremmin istuva paita.

kaavoja ja leikkuuta odottava kangas, Laiska Koirakin taustalla
Jatkoin paitaa seuraavana päivänä sen verra, että paita oli kokonainen, jolloin sain testattua, että onko paita yhtään oikean mallinen miehen päälle, mies samalla vähän valitti, että pääntie tulee edestä liian korkealle, joten sitäkin piti sitten leikata. Jälkikäteen ajateltuna, olisi varmaan ollut hyvä ensin kantata pääntie ja kokeilla, että kummoinen se on semmoisenaan, eikä suoraan saksia. Mutta oppia ikä kaikki.

FB:n Saumanvararyhmässä on perjantaisin haaste. Haasteessa on tarkoitus ommella kahdessa tunnissa (klo 21-23) etukäteen ilmoitettu vaate tai muu juttu. Päätin osallistua nyt ensimmäistä kertaa ko. haasteeseen eli veiviin. Veivin aiheena oli mikä tahansa vaate, kunhan se on vaan valmis tasan klo 23. Itsellä oli idea heti toteutettavaksi. Kaavaksi valitsin uuden vuoden aattona piirtämäni Friday Evening-mekon. Kangas olikin sitten vaikeampi valinta.

Tämmöisellä alotuskuvalla lähdin mukaan veiviin:
PaaPiin Sammalpolku ja Majapuun Vintage London
resorit: Nosh, Käpynen ja Majapuu

Lisäsin vielä oikealla olevan Noshin keltaisen timantti-kankaan
hetki ennen veivin alkua. Tosin tämän hylkäsin., kun huomasin,
ettei kangas riitä mekkoon.
 

Tasan yhdeksältä sai aloittaa kaavojen kiinnittämisen ja kankaiden leikkuun. Lopulta kankaaksi valikoitui Majapuun Vintage London, Kaavaan tein sen verran muutoksia, että pidensin mekon helmaa, koska kangasta olisi jäänyt ihan hölmö soiro vain jäljelle, Ja hihat pidensin sen verran, ettei kuvio katkennut keskeltä. Nuo hihojen kuviot olivatkin sitten ainoat kohdistukset, jotka kankaalle tein, koska sitä ei ihan hirveitä määriä ollut. Ompelun aikana resoriksi päätyi Majapuulta ostettu puna-valkoinen miniraita. Tiukille mekko meni, mutta määräajassa sain valmiiksi. Koska helma oli normaalia pidempi, lisäsin siihen vielä kuminauhakujan ja kuminauhan. Tein kuminauhakujan kaksoisneulalla, jolloin tarvittaessa voi käyttää ilman kuminauhaakin.

Tämän kuvan nappasin nopeasti, että valmista on

                                                                                                                  
 


Koska olin fiksuna juonut iltapäivällä kupin kahvia, niin eihän tuon mekon ompelun jälkeen väsyttänyt vielä yhtään. Jatkoin siis Norppa Herran keskeneräistä paitaa ja sain senkin vielä valmiiksi. Pääntie siinä on aavistuksen liian löysä, silitysraudalla höyryttäminen auttoi jonkin verran. Katsotaan mitä ensimmäinen pesu tekee paidalle, jos edelleen on liian löysä niin on kyllä purettava ja laitettava uusiksi. Tälle päivälle olisi vielä jatkoveivi, mutta tällä kertaa ajatus on kyllä sen verran tyhjä, ettei taida veivistä tulle mitään.Lisäsin vielä illemmalla tämän ompeluksen samaan postaukseen. Tänään oli siis  veivin kakkos osa ja tällä kertaa annettiin lista, josta vähintään kolmen asian piti esiintyä tekeleessä. Itse valitsin tuolta listalta sirkkarenkaat, narun/nyörin ja pitsin. Ensin meinasin, etten edes osallistu koko haasteeseen ja ysiltä ei ollut mitään edes mielessä. Selailin kaikessa rauhassa postin perjantaina tuomaa uusinta ottobreta, kun mieleeni välähti, että piirsin A:lle jostain vanhasta lehdestä jegginsit. Niihin tuli sirkkarenkaat ja olis tullut framiloniakin (joka myös oli tuolla vaatimuslistalla), mutta itseltä ei sitä löytynyt, joten piti soveltaa. Nyörin vyötärölle tein resorista, koska valmista ei ollut ja ohjeessakin oli neuvottu tekemään resorista. Ja koristeeksi pitsirusetti. Pitsi on samaa vanhaa perintölakanaa, jota tuli käytetty myös nuken makuupussissa. Kangas Noshin petroolin väristä farkkujerseytä ja resori Majapuulta. Tiukille meni veivin kanssa tänäänkin, varsinkin, kun kaksoisneula katkesi vielä lopussa. Tähän lisään vielä sovituskuvan, ei nuo housut niin isot sitten olleetkaan, vaikka koko on tosiaan 116, pituus on oikeastaan aika passeli, yläosa ei ihan ole vielä sopiva. A tykkäsi myös pitsirusetista, joten sekin sitten saa jäädä siihen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti