4.1.2015

Yöhousu-ohje

A:lla oli tarvetta yöhousuille, koska tykkää käyttää öisin yömekkoa. Mutta ilman peittoa nukkuvalle lapselle tulee helposti vilu öisin, joten pakko olla housut jalassa. Viime kesäiset legginsit alkaa olla sen verran pieniä, että oli pakko alkaa tekemään A:lle uudet yöhousut Pahoittelut, kuvat ovat toistaiseksi kyljellään, kun jostain syystä bloggerissa ne ei nyt halua näkyä oikein päin, vaikka ne onkin käännetty, korjataan tämä mahdollisimman pian. Kangas on Eurokankaan palalaarista ja resori  myllymuksuilta

Aloitetaan valitsemalla kaava: itse valitsin leggins-kaavan viimeisimmäistä Ottobre-lehdestä Funny legs, muokkasin sen verran, että piirsin leveyden koosta 116, alaosan koosta 128 ja pituuden otin koosta 116. Lahkeita myös levensin, niin, että on suoremmat lahkeet.

Asetetaan kaava kaksinkertaiselle kankaalle ja leikataan, muista jättää seumanvarat:


Leikkaamisen jälkeen pitäisi olla kaksi tämän näköistä palasta:


Taitetaan molemmat palat oikeat puolet vastakkain ja ommellaan sisäsauma:


Tästä näin surrutellaan saumurilla molempian lahkeiden sisäsaumat:


Kun molemmat lahkeet on ommeltu sisäsaumoista, käännetään toinen lahje oikein päin ja toinen jätetään vielä nurja puoli ulospäin. Pujotetaan lahkeet sisäkkäin oikeat puolet vastakain ja neulataan haarasauma kiinni:Ja taas surrutellaan saumurilla, nyt tuolta haarasaumasta. Kun haarasauma on ommeltu kiinni näyttävät housut tältä:


Ja sitten resoreihin. Itse mittasin näihin ensin housun vyötärön ympäryksen ja lahkeensuiden ympäryksen. Kerroin näissä housuissa tuon ympäryksen 0,8, niin sain sopivan kokoisen resorin. Korkeus on vyötärössä 20 cm ja lahkeissa 14 cm. Eli tämännäköiset palat pitäisi olla ja sitten käydään nopeasti silitysraudalla. Taitetaan resorit kaksinkerroin  oikeat puolet vastakkain silitetään taite: 


Tämän jälkeen avaan taitteen ja ompelen resorin renkaaksi oikeat puolet vastakkain. Käytin tässä ompelukonetta, mutta myös saumurilla voi tuon renkaaksi ompelun tehdä. Neulan alla kuvassa vyötäröresori ja sama homma tehdään myös lahjeresoreille:
Sitten taitetaan resorit oikea puoli ulospäin:Nyt täytyy enää kiinnittää resorit housihin, tämä on kohta, joka itsekin täytyy aina tarkistaa, miten päin tehdään. Eli housut on edelleen nurinpäin. Laitetaan 1/4-merkit nuppineuloila sekä resoreihin, että lahkeisiin ja vyötäröön. Pujotetaan resori housujen vyötärölle, siten, että taite kohta osoittaa haarasaumaan ja avonainen reuna tulee housujen suulle. Resosin oikea puoli ja housujen oikea puoli siis vastakkain:


Sitten vaan surrutellaan taas saumurin kanssa sekä vyötärö, että lahjeresorit paikoilleen. Muista venyttää resoria tasaisesti ommellessa. Ja näin meillä on valmiit housut:


Tässä vielä toiset yökkärit, nämä on vähän paremman kokoiset A:lle. Taitaa nuo ensimmäiset mennä lasten serkulle, joka on hoikempi tapaus. Näihin housuihin käytin samaa kaavaa, mutta laitoin vyötäröä ja lahkeensuuta lukuunottamatta reippaat (5 cm suurinpiirtein) saumanvarat. Resorin mitat on samat kuin ensimmäisissäkin housuissa, koska olin jo leikannut ne ja tuolla laskukaavalla olisi varmasti tullut aavistuksen liian isot resorit. Kangas, kun on joustamatonta niin sen takia piti tehdä vähän väljemmät housut.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti